Alles wat je moet weten over een aircocheck

Een airco in de auto: de perfecte uitvinding. Vergeet de ouderwetse manier van raampjes open draaien om wat frisse lucht te krijgen. Je hoeft alleen de airco aan te zetten en de koele lucht stroomt door je auto. Heerlijk om op warme dagen lekker in je auto te vertoeven. Maar een airco heeft ook onderhoud nodig. Je leest er alles over in dit artikel.

Beschadigen

Een airco werkt op aircovloeistof. Als er te weinig vloeistof in de airco zit, zal de airco gegarandeerd schade oplopen en gerepareerd moeten worden. En aangezien de prijs van een reparatie enorm hoog op kan lopen, wil je dit koste wat kost voorkomen. Laat daarom regelmatig de airco van de auto bijvullen door een autobedrijf. Deze zal de airco tevens volledig nakijken op eventuele beschadigingen.

Gevolgen beschadigde airco

Buiten de hoge kosten van de reparatie zit er nog een hoop andere nadelen aan een beschadigde of kapotte airco. Uiteraard kun je niet (optimaal) gebruik maken van de frisse lucht die de airco uitstoot, waardoor je het enorm warm kunt krijgen in je auto. Maar een kapotte airco heeft ook een negatieve invloed op het brandstofverbruik. Het brandstofverbruik zal namelijk enorm toenemen, waardoor je benzinekosten hoog op zullen lopen. Bovendien is een hoog brandstofverbruik ook nog eens gevaarlijk, aangezien de tank veel sneller leeg is dan normaal. Je wilt niet met een lege tank op de snelweg staan.

Hoe vaak bijvullen?

Maar hoe vaak moet je je airco nu laten bijvullen? In principe hoef je je airco maar eens in de vijf jaar te laten bijvullen. Zo lang kan de vloeistof namelijk mee. Maar let op: voorkom te allen tijde dat de vloeistof helemaal op is. Het is daarom aan te raden om de vloeistof wat vaker te laten bijvullen. Als je elk jaar een zomercheck van je auto laat doen, biedt de garage de mogelijkheid om de vloeistof gelijk bij te vullen. Zo weet je zeker dat je altijd nog genoeg vloeistof in je airco hebt.  

Hoeveel kost het airco-onderhoud?

Het airco-onderhoud wordt met name gedaan om te voorkomen dat je dure reparatiekosten voor je airco moet betalen als deze onverhoopt stuk gaat. Maar hoeveel kost het onderhoud van de airco dan? Dit ligt er natuurlijk aan hoe uitgebreid het onderhoud is. Alleen checken zal niet meer dan een tientje kosten, maar een heel uitgebreide servicebeurt waarbij de airco wordt gecheckt, de vloeistof wordt bijgevuld, de airco intensief wordt gereinigd en het koudemiddel wordt gerecycled kan al rond de 150 euro uitkomen. Maar dit hoeft dan ook niet vaak te gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.