Je bromfiets verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je net een nieuwe bromfiets hebt aangekocht is het niet meer dan logisch dat je daar zo snel mogelijk de weg mee op wil. Toch is dat nog niet meteen mogelijk. Je moet er namelijk rekening mee houden dat niet alleen voor auto’s, brommers en scooters, maar ook voor bromfietsen geldt dat deze moeten worden verzekerd. Een bromfiets verzekeren kan zeer eenvoudig gebeuren door middel van een WA-verzekering, maar het is eveneens mogelijk om te kiezen voor een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Wil jij ook graag een interessante verzekering afsluiten voor je bromfiets, maar ben je er nog niet helemaal uit wat nu precies de mogelijkheden zijn? Daar brengen wij graag voor jou verandering in hier op deze pagina!

Je bromfiets verzekeren met een WA-verzekering

Je bromfiets verzekeren kan in eerste instantie gebeuren door middel van een zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier de meest eenvoudige verzekering die je voor jouw bromfiets kan afsluiten. Dit gegeven brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. In eerste instantie zal je hierdoor namelijk kunnen vaststellen dat je deze bromfietsverzekering kan afsluiten tegen een zeer beperkte verzekeringspremie. Dit zorgt ervoor dat deze verzekering voor iedereen financieel toegankelijk is. Dat is belangrijk. We mogen namelijk niet vergeten dat heel wat mensen die een bromfiets aankopen nog bijzonder jong zijn. Dit zorgt ervoor dat ze voor hun bromfiets verzekeren slechts een beperkt budget voor handen hebben. De WA-verzekering kan dan een uitstekende oplossing bieden.

Bovenstaande gezegd hebbende is een bromfiets verzekeren door middel van een WA-verzekering niet altijd even interessant. Er zijn dan ook zeker wel bepaalde nadelen ook aan verbonden waar je rekening mee zal willen houden. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat deze bromfietsverzekering geen enkele vorm van schade aan je eigen bromfiets indekt. Je sluit ze dan ook met andere woorden alleen maar af met het idee om de eventuele schade die je aanbrengt aan derden in te kunnen dekken. Dat is een belangrijk gegeven waar je zeker rekening mee moet houden.

Je bromfiets verzekeren met een beperkt cascoverzekering

De meest populaire optie voor een bromfiets verzekeren blijkt de zogenaamde beperkt cascoverzekering te zijn. Het gaat hierbij om een verzekering voor je bromfiets die het midden vormt tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de zogenaamde allrisk. Indien je de keuze maakt om dit type van bromfietsverzekering af te sluiten zal je daarbij kunnen vaststellen dat er ook verschillende vormen van eigen schade aan de bromfiets kunnen worden gedekt. Het gaat hierbij concreet om de schadegevallen zoals hieronder aangegeven:

  • Schade als gevolg van een brand of ontploffing;
  • Schade veroorzaakt door een inbraak of diefstal;
  • Veroorzaakte schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
  • Schade veroorzaakt door joyriding;

De enige dekking die ontbreekt bij je bromfiets verzekeren op deze manier is de dekking voor zelf veroorzaakte schade. Ga je met andere woorden aan het slippen of bots je met een andere bromfiets of een ander voertuig? Dan zal deze schade nooit op geen enkele manier worden gedekt door de verzekeraar. Het is mede omwille van deze reden dat je bromfiets verzekeren op deze manier gepaard gaat met een degelijke korting ten opzichte van de allriskverzekering.

Wanneer is allrisk je bromfiets verzekeren de beste keuze?

De derde en laatste mogelijkheid waar je voor jouw bromfiets verzekeren over beschikt is het afsluiten van een zogenaamde allrisk verzekering. Wanneer je dit type van verzekering gaat afsluiten zal je tot de conclusie komen dat je de meest complete bromfietsverzekering op de markt zal afsluiten. Alle dekkingen waarvan sprake is bij de gewone WA-verzekering en bij de beperkt cascoverzekering zijn voor handen. Dat is echter natuurlijk niet alles. De absolute meerwaarde van deze verzekering gaat namelijk schuilt in de extra dekking voor zelf veroorzaakte schade.

Indien je ervoor hebt gekozen om één van de eerder aangehaalde bromfietsverzekeringen af te sluiten zal je niet kunnen rekenen op een dekking van de schade die je zelf veroorzaakt aan je bromfiets. Dat geldt wel voor de allrisk. Bij het afsluiten van dit type bromfietsverzekering ben je dan ook meteen gedekt tegen schade die door jou wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld botsen, vallen of slippen. Dat kan belangrijk zijn, niet in het minst voor mensen die ervoor hebben gekozen om een zeer dure bromfiets aan te kopen. Zij willen namelijk graag dat hun aangekochte voertuig zo optimaal mogelijk is verzekerd. Ben jij iemand die ook heel wat kilometers aflegt met je bromfiets? Ook dan is de keuze voor de allrisk voor jou wellicht al snel gemaakt.

Voordelig je bromfiets verzekeren? Het kan met deze interessante tips!

Bij je bromfiets verzekeren zal je als vanzelfsprekend ook zeker rekening willen houden met de prijs die je voor de verzekering in kwestie moet betalen. Dit is iets waar veel mensen vaak geen of in ieder geval te weinig aandacht aan besteden. Dat kan ook anders. Door rekening te houden met de tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet sla je twee vliegen in één klap. In eerste instantie kan je de prijs van je bromfietsverzekering gevoelig verlagen terwijl je daarnaast helemaal niet hoeft in te boeten op vlak van dekkingen. Deze tips volgen is dus sowieso zeer de moeite waard!

  1. Zorg altijd voor het uitvoeren van een objectieve vergelijking;
  2. Controleer of er geen sprake is van overbodige dekkingen voor je bromfietsverzekering;
  3. Hou rekening met de specificaties waar je bromfiets over beschikt;
  4. Sta ook altijd stil bij je eigen rijgeschiedenis;

Je bromfiets verzekeren is iets wat je waarschijnlijk niet elk jaar terug opnieuw zal doen. Ondanks het feit dat het wordt aangeraden om je verzekering jaarlijks even te laten herzien gebeurt dit in de praktijk eigenlijk bijzonder weinig. In het bijzonder omwille van deze reden is het dan ook zo dat je er goed over moet nadenken welk type van bromfietsverzekering voor jou de interessante keuze is. Dit overigens niet alleen voor vandaag de dag, maar ook voor in de toekomst. Alleen wanneer je dit doet zal je namelijk ten volle kunnen genieten van de voorwaarden waar de door jou afgesloten bromfietsverzekering over beschikt. Hou hier dus zeker en vast rekening mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.