Leg de winter aan banden

Het kan niet genoeg worden herhaald hoe belangrijk de banden van je auto zijn. Wanneer de herfst bijna zijn intrede doet is het voor autobezitters een goed moment om alvast even stilstaan bij de aankomende winter. De aanschaf van een set winterwielen is het overwegen meer dan waard!

Ijskoud de beste

Winterbanden hebben, in tegenstelling tot zomerbanden, meer grip op koude, natte, bevroren of besneeuwde ondergronden. Dit komt omdat winterbanden een uniek profiel hebben. Door het speciale profiel en de diepere lamellen valt de sneeuw, op het moment dat de band niet meer met de sneeuw in aanraking komt, uit de band. Dit speciale profiel heeft ook een groter contactvlak en dus meer grip. Daarmee dragen winterbanden bij aan een hogere veiligheid bij winterse omstandigheden. Optimaal is de grip bij een profieldiepte van tenminste 4 mm.
De ANWB en de consumentenbond testen regelmatig winterbanden. Het is raadzaam om je van te voren goed te oriënteren zodat zeker weet dat je voor de juiste band kiest.

Wanneer ook al weer?

Er wordt geadviseerd om van oktober tot april met winterbanden of winterwielen te rijden, omdat winterbanden optimaal functioneren bij een temperatuur van 7 graden of lager. Bij lage temperaturen blijft de grip op het wegdek beter, omdat het loopvlak soepeler blijft dan bij zomerbanden. In de andere maanden is het meestal te warm voor winterbanden en zullen deze onnodig slijten!

Onlosmakelijk koppel, band en velg

De bandenwissel is slecht voor zowel de banden als de velgen. Bovendien kunnen er, als je er zelf niet bedreven in bent, elke keer kosten aan verbonden zijn. Daarom is het raadzaam om bij aanschaf van winterbanden er direct ook velgen bij aan te schaffen. Voor de opslag maakt het natuurlijk geen verschil of er wel of geen velgen in de banden zitten.
Houd er bij de keuze en het kopen van de velgen rekening mee dat lichtmetalen velgen veel gevoeliger zijn voor pekel dan de stalen, zwarte velgen. Als lichtmetalen velgen beschadigd zijn kan het zout tussen de beschermlaag en het metaal komen. Zo kunnen lelijke, grote plekken ontstaan. Een standaard maat velg met banden is weer goedkoper dan een afwijkende maat.

Logeeradres

Mocht je zelf niet ruim behuisd zijn dan bieden zogenaamde bandenhotels uitkomst. Dit is een ruimte waar je je winterwielen (of zomerwielen) tegen betaling kunt opslaan. De meeste garages of bandencentrums hebben een bandenhotel.

En in het buitenland?

Winterbanden zijn overigens een een aantal landen verplicht, zoals Duitsland, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. In landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland en Tsjechië kunnen borden op de verplichting van winterbanden wijzen. De verplichting waaraan de automobilist moet voldoen is in elk van deze landen anders. Nederland kent geen verplichting tot het rijden met winterbanden.

Bron: Autoboard.nl

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.