Marktkraam beginnen? Houd hier rekening mee

Zie jij jezelf al helemaal op de markt je waren verkopen, ondertussen een gezellig praatje makend met je klanten? Maar heb je nog iets minder nagedacht over alle praktische zaken die hierbij komen kijken? Lees dan even verder. Hieronder een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je van plan bent een marktkraam te gaan starten.

Werk het kostenplaatje uit
Er komen meer kosten kijken bij een marktkraam dan alleen de aanschaf van de verkoopwagen zelf. Denk vergunningen, verzekeringen, marktgeld en elektriciteits- en waterkosten. Het is slim om eens op een rijtje te zetten welke uitgaven je allemaal kunt verwachten voor jouw specifieke marktkraam. Verkoop je verse producten? Dan zul je geld uitgeven aan bijvoorbeeld koelingen. Verkoop je non-food producten, houd dan rekening met de opslag hiervan. Verder zul je je kraam goed willen onderhouden en ook die uitgaven zul je moeten incalculeren.

Verdiep je in de vergunningen
Afhankelijk van waar je wilt gaan staan met je marktkraam vraag je de benodigde vergunning aan. Dit doe je bij de gemeente van jouw gekozen locatie. Wil je op een markt gaan verkopen of op een losse standplaats? Hiervoor zijn verschillende vergunningen. Ga je vanuit jouw marktkraam voedsel en drinken verkopen? Dan krijg je verder te maken met aanvullende vergunningen en regels die betrekking hebben op voedselveiligheid en hygiƫne. Daarnaast zijn er voor marktkramen zelf ook veiligheidseisen. Het is goed om je hier alvast eens over in te lezen.

Schrijf een ondernemingsplan
In je ondernemingsplan werk je de financiƫle kant van jouw onderneming uit. Daarnaast is het ook slim de marketingaspecten van jouw marktkraam op papier te zetten. Welk concept heb je voor ogen? Wat ga je precies verkopen en waarin onderscheidt jouw productaanbod zich van dat van de concurrent? Hoe ga je er met jouw kraam straks uitspringen op de markt? Wat is precies je doelgroep? Hoe ga je klantenbinding genereren?

Kies een verkoopwagen
Met een helder concept voor je marktkraam en een duidelijk financieel plaatje ben je goed op weg. Je weet nu wat voor soort marktkraam je nodig hebt en hoeveel budget je hebt voor de aanschaf hiervan. Een zelfrijdende verkoopwagen biedt je veel vrijheid. In aanschaf ben je wel weer duurder uit dan met een aanhangwagen. Je kunt een nieuwe marktwagen helemaal naar wens laten ontwerpen. Is dit voor jouw budget niet haalbaar, dan kun je er bijvoorbeeld ook eerst voor een verkoopwagen occasion kiezen. Naast de aanzienlijk kleinere investering kun je hiermee vaak ook direct op pad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.