Veel gestelde vragen over het gebruik van leaseauto’s

Leaseauto’s zijn populair! Zowel zakelijk leasen als private leasen wordt jaarlijks steeds meer gekozen door consumenten. Een probleem dat veel consumenten echter zien met een leaseauto is dat de regels voor het gebruik ervan niet altijd even duidelijk zijn. Voor sommige dingen is het bijvoorbeeld om deze vooraf in het contract op te laten nemen, zo voorkom je teleurstelling achteraf. Maar dan blijven er een aantal veel gestelde vragen die rijders van een leaseauto blijven hebben. In deze blog staat daarom een handig overzichtje met vragen die veel leasebedrijven krijgen.

Mag ik mijn private leaseauto uitlenen?

Onder een aantal voorwaarden is het gewoon toegestaan om je private leaseauto uit te lenen. Uiteraard dient de gene die de auto leent in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hiervoor is geen toestemming nodig van de leasemaatschappij. Daarnaast blijft de auto gewoon verzekerd. Echter, in sommige gevallen hanteren leasemaatschappijen een minimum leeftijd voor het besturen van de leaseauto. Vaak gaat het dan om bestuurders die minimaal 21 jaar moeten zijn voordat zij met de auto mogen rijden. Tot slot is het goed om te weten dat jijzelf verantwoordelijk blijft van de auto.

Hoe zit het met schadevrije jaren?

Autobestuurders die voor een langere periode geen schade rijden kunnen kortingen krijgen op de verzekering. Voor leaseauto’s geldt dit alleen net even wat anders. Niet alle leasemaatschappijen zijn namelijk aangesloten op de organisatie die gaat over schadevrije jaren. Je zal hier dus zelf vooraf naar moeten informeren, want anders is er een kans dat de jaren die je schadevrij in de leaseauto rijdt niet mee worden gerekend en je dus ook geen kans maakt op de no-claim korting. Als je toch een korting wil na je leasecontract voor schadevrije jaren kan je nog kijken naar een verklaring voor de schadevrije periode die leasemaatschappijen soms opstellen.

Welke voordelen heb ik met elektrisch leasen?

Voor consumenten die kiezen voor het elektrisch leasen van een auto zijn er daarmee extra voordelen verbonden. Naast de voordelen die je hebt doordat je geen benzinekosten hebt, krijg je ook belastingvoordeel. Zo is er een voordelige bijtellingsregeling voor elektrische leaseauto’s en heb je vrijwillig van belasting van personenauto’s en motorrijtuigen (BPM) tot 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published.