Veilig de weg op: 3 onmisbare reddingstools

Veilig de weg op met een truck, auto of welk voertuig dan ook, is voor bestuurders en weggebruikers prioriteit nummer één. Toch blijkt in de praktijk dat veel weggebruikers vaak niet veel meer bij zich hebben dan een simpel EHBO-trommeltje. Wanneer men dan bij een ongeluk betrokken raakt, ontbreekt een rescue set om efficiënte hulp te verlenen. Maar wat moet er in een rescue set zitten, zeker als je vrachtwagenchauffeur bent of vaak op de weg bent te vinden? De belangrijkste onderdelen van een reddingsset voor op de weg, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Hydraulisch gereedschap

In echte noodsituaties kan hydraulisch gereedschap levens redden. Bekend zijn de hydraulische spreizers en hydraulische scharen, die werken op een oliedruk van 700 bar. Na een ongeval kan met deze gereedschappen een autodeur geopend worden of de carrosserie weggeknipt worden. Bestuurders en meerijders kunnen zo bevrijd worden uit een autowrak. Hydraulisch gereedschap is dan ook een van de belangrijkste soorten gereedschap op de weg.

2. De gevarendriehoek en reflecterende gele of oranje hesjes

Belangrijk voor de veiligheid op de weg zijn ook ‘standaardonderdelen’ uit een rescue set als de gevarendriehoek en hesjes met gele of oranje reflectiebanden. Stel dat je ‘s avonds of ‘s nachts pech krijgt, dan kunnen deze simpele rescue onderdelen je leven redden. Een gevarendriehoek is dan ook verplicht, een veilig hesje niet per se (maar wel aan te raden). Krijg je bijvoorbeeld pech op de snelweg en sta je stil, dan loop je het risico dat langsrazend verkeer je niet ziet en een aanrijding volgt. Een gevarendriehoek en reflecterend hesje kunnen naderend verkeer dan waarschuwen.

3. Een glasbreker

Mocht je met jouw bolide te water raken, dan kan het zijn dat de elektrische bediening het begeeft en de auto niet meer geopende kan worden. Een glasbreker ofwel ruitentikker kan dan gebruikt worden om de vooruit of zijruit in te slaan en op die manier uit de auto te ontsnappen. Maar ook kun je met een ruitenbreker anderen helpen, als je onderweg een auto in het water ziet schieten. Een belangrijke tool dus voor iedere automobilist!

Leave a Reply

Your email address will not be published.