Wat is het BPM en hoe bereken je deze?

Het BPM staat voor belasting op motorrijtuigen en motorfietsen en wordt betaald wanneer die worden ingevoerd. Een soort van invoerbelasting dus. Ook bij het overzetten van een bedrijfsauto voor particulier gebruik dient er alsnog BPM over het voertuig te worden betaald. Het is dus heel goed om te weten hoe de berekening dient te geschiedden.

Het BPM bereken kan een heel lastige klus zijn

Om tot het BPM te geraken worden er allerlei factoren meegenomen. Hou er wel rekening mee dat bij nieuwe en heel weinig gereden auto’s de BPM meer zal uitvallen dan bij een ouder voertuig. De factoren die er ook bij gaan komen kijken zijn: het bouwjaar en de CO2- uitstoot.

Bij de berekening van BPM kan je uitgaan van het historisch tarief. Deze wordt berekend door te kijken naar de datum van inschrijving en de dag van de berekening. Dit tarief kan je, door handig gebruik te maken van allerlei factoren als het laten plaatsen van een roetfilter, de fijnstofuitstoot en het hebben van een energielabel, zo laag als mogelijk houden. Hou er wel rekening mee dat je bij de berekening wel realistisch blijft. Er vindt namelijk strenge controle plaats bij de Belastingdienst waarbij er bij een berekening aan de lage kant er zeker wel een correctie komt.

Bij de berekening van BPM maak je dus liever gebruik van de adviezen zoals te vinden op de website van de Belasting dienst en overige websites die speciale calculators hebben om het BPM te berekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.